Civ 4 Beyond the Sword

Hobbi blog a Civilization 4 - Beyond the Sword játékról.

Friss topikok

  • Csobodaj: @Joey Greco: Jó mulatást! _D (2014.08.22. 07:40) Counquest 1. rész
  • Joey Greco: várjuk :D nem uszód meg a rajongókat ! :D :P (2014.07.17. 18:56) Ma is tanulunk valamit
  • Flashmob: @Csobodaj: Szívesen, aztán készüljenek azok a videók! :) (2014.07.16. 14:08) Civ for Dummies
  • Csobodaj: @Joey Greco: Na, ennek örülök, ha tudok olyat mondani ami érdekes, mert így van igazán értelme a b... (2014.07.15. 09:45) Így neveld a gazdaságod
  • Joey Greco: Jó volt.:) Grat a győzelemhez !! Ilyen még jöhet. (2014.07.11. 14:24) Vlogger lettem!

Kormányzati formák avagy a Civics-ekről I. rész

2014.01.31. 12:38 Csobodaj

Az egyik legjobb része a játéknak az a lehetőség, hogy "tetszőlegesen" választhatjuk meg a társadalmi berendezkedéseket. Azért valamelyest meg van kötve a kezünk, például egy idő után a nagyobb városokban követelni fogják tőlünk az emancipációt, de ha meg tudjuk oldani másképp, hogy ne legyen lázadás akkor nem szükséges átváltanunk rá. Természetesen ha nincs meg az adott formához szükséges tudomány akkor az sem lehetséges számunkra, de itt is vannak kiskapuk. A Piramisok egy nagyon-nagyon erős csoda, hisz a játék végéig az összes kormányzati formát biztosítja a számunkra. A másik ilyen a Shwedagon Paya ami viszont az összes vallási formát biztosítja a számunkra. Mind a kettő csoda által adott lehetőség adhat annyi pluszt ami kulcs fontosságú lehet egy jó eredmény eléréséhez. Vannak esetek amik egyenes kiáltanak azért, hogy válasszuk a megfelelő civics-et. Például a nem rég leírt esetben mikor látszott, hogy népesség boom lesz a sok élelmiszer miatt akkor már kell gondolkodni azon, hogy miként lehet megoldani a lázongást és ha kormányzati eszközökkel, akkor vagy rá kell hajtani a Monarchiára vagy fel kell építeni a Piramisokat, de mindenképp lépni kell.

A civics váltások anarchiával járnak. Attól függően, hogy mekkora a változás mértéke (hány kategóriában váltunk) illetve mennyire nehéz fokozatban játszunk lehet hosszabb vagy rövidebb az anarchia időtartama. Az Anarchia alatt nem folyik a termelés, nincs adózás, nem folyik a tudományos kutatás. Ezt kiküszöbölendő három dolog lehetséges, spirituális vezetővel rendelkezünk, Golden Ages-ben vagyunk, esetleg már meg van a Cristo Redentor. Ezekeben az esetekben az anarchia elmarad. Nagyon fontos, hogy nincsen olyan forma amiről az mondható, hogy ez a követendő vagy ezt kell használni. A civics-ekkel okosan és magabiztosan kell bánni, az éppen aktuális céljaink és helyzetünk fényében kell megválasztanunk a megfelelőt. Ne hagyjuk, hogy morális vagy erkölcsi érzékünk befolyásoljon. Én személy szerint megvetem az Indiában mai napig elfogadottnak tartott kasztrendszert, de szemrebbenés nélkül átváltok rá, ha a szükség úgy hozza, hogy több specialistára van szükségem a városaimban. A cél szentesíti az eszközt elvnek kell maradéktalanul érvényesülnie ebben a választásunkban.

Először több részben bemutatom a lehetőségeinket majd bemutatok egy két kombót és elpolemizálgatok rajtuk mert az jó! Kezdjük a Kormányzati formákkal:

Kormányzati formák Költség Szükséges technológia
Despotism - Despotizmus Alacsony Nincs
Alap forma nincsenek sem előnyei sem hátrányai.
Hereditary Rule - Örökösödés Alacsony Monarchy  - Monarchia
1 boldogság a városokban helyben állomásozó egységenként. Nagyon hasznos lehet a játék elején és szerencsére hamar elérhető kormányzati forma. De ha nem fut a szekér pénzügyileg akkor meggondolandó mert nagyon drága is egyben ugyanis a sereget fenn is kell tartani!
Representation - Reprezentatív Közepes Constitution - Alkotmány
3 tudomány pont specialistánként a városokban és plusz 3 boldogság a 4-6 (térkép mérettől függő) legnagyobb városban. Ez az egyik legcselesebb állami berendezkedés. Annyira lehet vele trükközni, hogy érdemes miatta felrántani a Piramisokat! 
Police State - Rendőr állam Magas Fascism - Fasizmus
25% plusz az egységek gyártására -50% a háborús kimerültségre. Háborúzáskor ideális államforma, de béke időben is jól jöhet ha egységeket akarunk gyártani. Nem szoktam preferálni, de ha tényleg hadakozásra rendezkedünk be akkor hosszú távon elengedhetetlen!
Universal Suffrage - Álatalános választójog Közepes Democracy  -Demokrácia
1 plusz termelés a városokban minden maxra fejlesztett Cottage-enként, pénzért befejezhető azonnal a termelés. No, ez jól hangzik, de manapság egyre kevesebbet használom. A plusz termelés csak azokban a városokban hat ahol nem igazán szükséges ahol viszont kéne ott nem, a pénzt meg nem érdemes a termelésbe nyomni szerintem.

'A Cristo Redentor megléte esetén nincs anarchia a váltásokkor.'

Személyes kedvencem a Reprezentatív kormányzat. Nagy birodalom esetén sok tudomány bónuszt hozhat. Arra késztet, hogy figyeljünk a nép igényeire, ne csak egységekkel tömjük a városokat. Monarchia esetén vigyázzunk, hogy több egység legyen azért a városban, mint amennyi szükséges, mert ha ki kell velük mozdulni, akkor gond lehet, hogy amint elmozdul az egység indul a lázadás.Általános választójogot én csak nagyon indokolt esetben használok, mert nem látom szükségét. Alacsonyabb fokozatokban ahol van pénz rogyásig esetleg, de amúgy nem nagyon.

A bejegyzés trackback címe:

https://civ4bts.blog.hu/api/trackback/id/tr275791238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása