Civ 4 Beyond the Sword

Hobbi blog a Civilization 4 - Beyond the Sword játékról.

Friss topikok

 • Csobodaj: @Joey Greco: Jó mulatást! _D (2014.08.22. 07:40) Counquest 1. rész
 • Joey Greco: várjuk :D nem uszód meg a rajongókat ! :D :P (2014.07.17. 18:56) Ma is tanulunk valamit
 • Flashmob: @Csobodaj: Szívesen, aztán készüljenek azok a videók! :) (2014.07.16. 14:08) Civ for Dummies
 • Csobodaj: @Joey Greco: Na, ennek örülök, ha tudok olyat mondani ami érdekes, mert így van igazán értelme a b... (2014.07.15. 09:45) Így neveld a gazdaságod
 • Joey Greco: Jó volt.:) Grat a győzelemhez !! Ilyen még jöhet. (2014.07.11. 14:24) Vlogger lettem!

Counquest 1. rész

2014.08.17. 14:33 Csobodaj

Igen, tudom, sokat kellet várni, de kérem megértéseteket, ugyanis tényleg zajlott az élet, de most volt egy szabad napom, és megtudtam tenni, amit régóta terveztem, hogy egy játékot felveszek nektek. Igazándiból a lényeg az lett volna, hogy be tudjam mutatni azt a személetet ahogy játszani szoktam ezt a játékot ez talán sikerült is!

Igyekeztem az unalmas percekben megállítani a felvételt, de így is majdnem négy órányi anyag jött össze, pedig a végjáték még hátra van! Az első rész több mint 2 és fél órás. Próbáltam vagdosni meg minden, de nem nekem való ez a videó editálgatás!

Szóval most akkor legalább bepótolom az elmaradottakat, legalább egy tömény és hosszú anyag! :D

 

Ma is tanulunk valamit

2014.07.16. 21:56 Csobodaj

Nézzétek szeretettel!

Így neveld a gazdaságod

2014.07.13. 13:55 Csobodaj

Annyira belejöttem ebbe a dologba, hogy nem bírok magammal és készítettem nektek egy olyan videót amiben bemutatok egy olyan taktikát, amivel úgy tudtok újabb és újabb várost kirakni, hogy ne menjetek tönkre benne anyagilag.

Azért is jó ez a videózás mert sokkal látványosabb és nem is kell annyit gépelnem.

 

Civ for Dummies

2014.07.12. 19:00 Csobodaj

Nagyon megtetszett ez a videoblogolás, készítettem is egy gyorstalpalót a civhez. Mivel csak a beállításokra és a kezdésre elment több mint negyed óra ez koránt sem vehető kész anyagnak!

Ráadásnak olyan rögzítőt sikerült letöltenem ami csak 10 percet megy. Nem tud valaki egy jobbat?

 

Vlogger lettem!

2014.07.11. 14:12 Csobodaj

No, akkor itt az első videólog, fogyasszátok szeretettel!

A blogom fan clubjának alapítása és az egóm legyezgetése.

2014.07.11. 12:00 Csobodaj

No, kérem!

Eleget kell tegyek a rajongók szűnni nem akaró nyomásának és friss tartalmat kell generálnom. :D

Az a szituáció, hogy a magánéleti probléma rendeződni látszik, megoldódtak az anyagi és egyéb problémák, van új állás stb. Vettem is magamnak egy új gépet ahogyan már tervezve volt. Ezen írom most a sorokat és persze leszaladt már pár meccsnyi Civ is rajta. A gépet a család csak akváriumnak hívja mert kéken világít. Képességeiről annyit, hogy kb. egy órával rövidíti meg a játékidőt, hogy nem megy el több tíz másodpercnyi idő a körváltások között, és különösebb gond nélkül kezeli a Huge mappeket is. Szóval ez egy egészen más élmény. Példának okáért aki esetleg emléxik még arra a menetre amiről írtam, hogy rekord gyanús de nem tudom végig játszani mert kifagy, annak jó hírem van. Végig toltam és, jelentem meg van az új rekord! 213.000 pont! Tessék nem kamuzok:

new rec.jpg

Gondoltam ha már ennyire jó ez a gép, megnézem megint a Civ5-öt is, mert anno eléggé szaggatott. Háááát, még mindig nem értem mi a pláne abban a kiadásban...

Olvastam, az elöző cikknél egy kommentet, hogyaszonygya:

"Joey Greco 2014.07.04. 21:02:18

Jó nagyon a Blog,remélem lesz folytatás ;) "Állandóan" civ4 ezünk hálóban :D"
Ami igazán figyelemre méltó, hogy mások is játszanak még Civ4-et. Ez nagyon jó. kérdéseim azok felé akik jászanak:
 • Milyen időközönként játszotok?
 • Egymással vagy egymás ellen méritek össze tudásotok?
 • Hányan játszotok egyszerre?
 • Jelent e valamilyen újdonságot számotokra a blog?
 • Olvastok olyasmit amit még nem tudtatok?
 • Vagy csak örültök, hogy valaki ír erről?

A folytatást természetesen nyilván nagyobb erőbedobással készül egyenes arányban a fan club méretével! :D Ám jó lenne tudni mikre vagytok kíváncsiak. Milyen témákban fejtsem ki a véleményem?

 • Játék technika, combók, mi a jó startégia taktika
 • Civilizációk, miért jók miért rosszak?
 • Épületek, Csodák, egységek?
 • Történelmi érdekességek, összefüggések amikre a játék jól rávilágít?
 • Élményeim játék közben?
 • Vegyem fel a játékot vagy annak visszajátszását és kommentáljam?
 • Földigiliszták nemi élete?

No, szóval legyen némi interaktivitás is a blogban, ha valakinek van kedve szívesen közzéteszem mások élményeit is!

Puszi, mindenkinek.

Rekord

2014.06.10. 15:41 Csobodaj

Ahogy az lenni szokott mikor végre kiírtam, hogy most nem tudok játszani, akkor persze alkalmam nyílt rá, mert a gyermekem elment haverjához meg strandra, így aztán lehetőségem nyílt lenyúlni egy kicsit a laptopját. Gondoltam szórakozok egyet és kipróbálok új taktikákat. Arra gondoltam milyen jó lenne azzal szórakozni, hogy ameddig csak lehet nem telepítek új városokat. Miért is jó ha több városod van?

 • Nagyobb terület felett diszponálsz.
 • Több nyersanyagot tudsz lefedni.
 • Nagyobb a népességed ezzel több a pontod is.
 • Több helyen is gyárthatsz, így hamarabb lesz és több egységed.
 • Több helyről jön a tudomány.

Vannak viszont hátrányai is:

 • Minél messzebb van egy város a fővárosodtól annál többe kerül a fenntartása.
 • Egy nagyobb területet nehezebb védeni mint egy kisebbet.

Persze egyértelmű, hogy egy várossal bajos nyerni, hacsak nem valami extrém kis térképen játszunk. De ameddig csak lehet húzni akartam a települgetést!

Több nekifutás után kezdett körvonalazódni a taktika. Olyan területen kell indulni ahol sok a fa, és a Bronz Working-et ki kell választani induláskor, hogy tudjunk fát vágni. Kell, hogy legyen olyan nyers a környéken amiből sok pénzhez jutunk mert különben lassú lesz a fejlesztés. Minden vallást be kell húzni amit csak lehetséges, mert kelleni fognak a főtemplomok, hogy legyen sok-sok pénz. Minden csodát meg kell építeni amit csak lehetséges. Lehetőség szerint minden olyan épületet húzzunk fel ami a kultúrát növeli, hogy minél nagyobb területet foglaljon el az egy városunk. Fejlesztés gőz erővel Civil Service-ig minden más tudomány egyenlőre felejtős. Ha sikerül ezt kivitelezni akkor amint lehet Bürokráciára váltani és akkor ha van még hely akkor le lehet dobni egy-két várost, de a lényeg, hogy azonnal hadsereget kell fejleszteni mert hamarosan megtámadnak, nem vicc, nagyon zsíros falat az egy szem kis városod, hiszen jó esetben 4-5 valláshoz fel lehet húzni a főtemplomot egy helyen. Innentől egy nagyon izgalmas taktikai csatározásra lehet számítani.

Ami nagyon mókás ebben a taktikában, hogy nagyon sokáig nem is kell hozzányúlni a  tudományhoz, 100%-on ketyeghet.Természetesen jó nemzet nem árt hozzá, én próbálkoztam vikingekkel, amikor sikerül kihozni a Berserkert nincs párja. A csúcsot az etiópok jelentették megint, olyannyira, hogy még nem hivatalos de meg lesz a 160 ezeres végeredmény, az eddigi rekordom 150 ezer.

Update: Most jut eszembe, a rekordom 211 ezer... Nem baj... Marad minden így! LOL de béna vagyok... :D

Csak hogy meglegyen...

2014.06.06. 10:19 Csobodaj

Sziasztok,

annak aki erre jár esetleg elárulom, hogy nem állt le a blog, csak most nincs gépem, és nem tudok játszani, és egyéb magánéleti problémáim elviszik a sávszélességemet, de ami késik az nem múlik.

Addig puszi!

Háborúban hallgatnak a törvények

2014.05.05. 11:06 Csobodaj

Nem árulok el nagy titkot, hogy ha azt mondom a háborúhoz három dolog szükséges. Pénz, pénz és pénz. A Civilization 4-ben ez remekül szimulálva van. Először is alapból az egységek fenntartása is pénzbe kerül. Másodszor súlyt minket háborúzáskor az úgynevezett háborús kimerültség ami kevesebb bevételt eredményez. Ez attól függ, hogy mennyi ideig tartózkodnak az egységeink ellenséges területen. Általában hamar felüti a fejét a háború ellenes hangulat is a városokban, jó néhányan meg lesznek győződve arról, hogy a háborúnak semmi értelme, ezek persze lázongani kezdenek. Aztán ott van még az is, hogy ha olyan nép ellen viselünk hadat akiktől már foglaltunk korábban városokat akkor azokban a városokban még nagyobb elégedetlenség lesz hiszen az anyaországuk ellen küzdünk. Aztán az sem egy leányálom mikor elfoglalunk egy várost. Ebben az esetben a városban akár 7-8 körig lázadás lehet amit képtelenség leverni, az időtartam a város méretétől függ. Ilyenkor persze a város nem adózik és nem fejleszt és nem épít, de azért a fenntartási költségeket természetesen viszi! Nem beszélve arról, hogy egy városért nem háborúzunk, tehát gondoskodni kell a megfelelő helyőrség hátrahagyásáról miközben vonul tovább a front, ami persze még több egység. Aztán simán előfordulhat, hogy a háború miatt megszakad egy-két másik nemzettel a kapcsolatunk és ez kereskedelmi kiesést okoz akár nemzeti akár városi szinten. A hosszan tartó háború által keltett elégedetlenség akár lázongásig mehet ami vagy azzal jár, hogy kiesik a saját városunk a termelésből újabb bevétel hiányt okozva, vagy több erőforrást kell a nép szórakoztatására fordítanunk. Akármi a vége a lényeg, hogy több és több pénzt kell pumpálnunk a gazdaságba és egyre kevesebb lesz viszont a bevételünk. Hát, ez a probléma a háborúval...

Felmerül a kérdés, hogy akkor minek háborúzzunk egyáltalán? Nos, a fentiek ellenére mégiscsak megéri hosszútávon, ha elfoglalunk és meg is tartunk egy várost. Az első 20-30 körben tényleg csak a pénzt viszi, de amint lenyugodtak a kedélyek, elkezd nekünk termelni. Valamint később mikor az összes városát elfoglaltuk egy adott nemzetnek beolvad közénk és onnantól kezdve saját városként tekinthetünk rá.

Jó de akkor mégis mikor indítsak támadást?

Hát, először is, túlerő, túlerő, túlerő! Ha nincs meg a  technikai fölény, pl. tankokkal megyünk az íjjászok ellen, akkor legalább kétszer annyi egységet vigyünk mint amekkora ellenállásra számítunk, plusz a helyőrségek amiket majd hátrahagyunk a hadjárat folyamán. A költségvetésünk mindig legyen pozitív és lehetőleg bőven legyen pénz a kincstárban. Végül pedig csak akkor üzenjünk hadat ha legalább 2-3 de jó ha 4-5 boldogsággal több van a városainkban mint lázongás.

Mi van ha nekem üzentek hadat?

Bajban vagy! Egyrészt mert azt feltételezi az ellenfél, hogy erősebb nálad és rendszerint ebben igaza van, hisz gondold meg, te sem vagy bolond, hogy hadat üzenj egy nálad erősebb ellenfélnek. Másrészt valószínűleg felkészületlenül ért a dolog, ami már eleve egy oltári nagy hiba. Cserébe az segíthet téged, hogy nem fogsz háborús kimerültség gyötörni amíg nem lépsz az ellenfeled területére hiszen védekezéskor a saját területeden folyik a harc, valamint a lázongás is később kezdődik a háború ellen, mert a néped egy darabig megértő lesz hisz nem fog senki szimpatizálni egy másik nációval amíg ők az agresszor! Amúgy remélhetőleg volt eszed, és legalább a határ menti városaidat bevédted és legalább egy minimális egységed van arra hogy védekezz. Amint csak lehet semmisítsd meg a támadók fő erejét amivel az alá a városod alá vonul, amit a leggyengébbnek vél, vagy nagyon fontos számára mondjuk mert sok csoda van benne. Ha sikerül akkor próbálj meg azonnal békére törekedni és ne riadj vissza attól sem, hogy ezért fizess valamennyit. Ha megúsztad a dolgot komoly következmény nélkül azonnal kezdj el a hadseregeden munkálkodni, mert ha nem, akkor ez csak az első problémád volt, és hamarosan követni fogja még több és még nagyobbak.

Még egy jó tipp a végére. Ha háborúba kezdesz áldásos lehet a Reprezentáció hisz ekkor mind városi specialista +3-at ad a tudományra. Na, most egy elfoglalt nagyváros esetén ahol a határok miatt vagy a lázongás miatt sok nem dolgozó populáció lesz egy városban azok mind specialistáknak fognak számítani!  Jól jöhet a tudományban.

Cirkuszt, kenyeret !!!

2014.04.14. 11:37 Csobodaj

Intő példa lehet a világ meghódítására tett kísérletek bonyolítói számára a bizánci birodalom története. A birodalom alapjait az első keresztény császár Konstantin rakta le, és bár fénykorában jelentős politikai és gazdasági hatalommal rendelkezett, nem tudta fenn tartani ezt az állapotot és a negyedik keresztes hadjárat közben mintegy "véletlenül" kifosztásra került a főváros Konstantinápoly. Most ennek részletezésébe nem mennék bele, de ha igény volna rá akkor megteszem. A birodalom minden esetre sosem heverte ki igazán ezt a csúf esetet és szép lassan eltűnt a történelem színpadjáról, a megfáradt és meggyötört birodalom átadta helyét egy akkor új és erőtől duzzadó társadalmi rendnek, az Iszlámnak! Így alakult hát, hogy amit ma Törökországként emlegetünk, az valaha volt egyik legerősebb keresztény állam helyén létezik. Ennek megfelelően Isztambulban ami egyébként Konstantinápoly rengeteg érdekes és izgalmas történelmi emléket találhatunk. Ezek egyike például a Hippodrome. Mi ez? Hát fogadjunk hogy tudod csak nem tudod, hogy tudod. Akik esetleg rávágnák hogy ez egy színház neve, a Broadway-en azoknak piros pont, de most nem erről van szó. A római játékokról a Gladiátor és a Circus Maximus jut az eszünkbe, de van egy másik film is egy legendás jelenettel ami a hippodromeban játszódik. Nézd csak:

Igen ott van fent a Circus Maximus és alatta Hippodrome, ahol a Ben Hur gyilkos vágtájú lovasversenye zajlik. Mivel a törökök nem komálták a versenyeket, ezért a Hippodrome területe lassan beépült de állítólag fénykorában akár 100.000 emebert is befogadott és jelentős társadalmi és politika helyszínnek minősült. Ezért hát a Bizánciak speciális épülete a Hippodrome mely a Színházat váltja le.

A színházat a Drámával kapjuk, vagyis a Bizánciak esetében a hippodromeot ugye. Na most ez egy észbontóan erős épület ha van lovunk akkor eleve +1 a boldogságra  a városban, és 10%-nyi kultúráért nem +1-et ad hanem kettőt!!! No számoljunk csak, a paci +1, +20% kultúrára az +2, és +4 az épületből, az testvérek között is +7, ha ez nem elég ahhoz, hogy nyugi legyen a városban akkor semmi, de ha minden kötél szakad akkor még tolhatunk a kultúrába 10%-ot és akkor az +10 boldogság a városba. Még egyszer írom +10 boldogság a városba 30%-os kultúra esetén!!!

A hétvégén ezzel gyakoroltam, az egyedüli nehézsége a dolognak, hogy sokáig tart kihozni. Első nekifutásra csak i.sz 300 környékére sikerült beüzemelni a dolgokat ez meglehetősen késő volt és nem érte meg a többi fejlesztést hiányolni és mily borzalom nem volt vas az országomban így nem tudtam kihozni a bizánciak speciális egységét a Cataphract-et. Na ez a másik probléma a bizánciakkal, túl sok minden kell a speciális egységükhöz. Vas, ló, lovaglás és a céhek mert a lovag helyett kapjuk őket.Mindazon által elég erős egységnek számít.

Többszöri nekifutás után sikerült hamarabb kihoznom a dolgokat elég hamar meglettek a nehéz lovasok is. De ennek az az ára, hogy le kell mondani a vallásokról a játék elején, ez pénzügyi nehézséget okoz, és a Jósdát se lehet arra használni, hogy az acél öntést hipp-hopp kihozzuk, mert az esztétikába kell tolni! De nem adom fel! Mint azt az előző posztban írtam új utakon akarok járni.